Hur upptäcker man livmodercancer?
För att kunna ställa diagnosen livmodercancer måste livmoderslemhinnans celler studeras i mikroskop.
Detta prov behöver inte tas på sjukhus, utan kan göras i samband med en vanlig gynekologisk undersökning.
Läkaren för in ett tunt instrument i livmoderhålan och tar ut celler för mikroskopisk undersökning.
Om slemhinnan är förtjockad kan det vara tecken på cancer. Mätning av slemhinnans tjocklek kan ske med hjälp av en vaginal ultraljudsundersökning.
Det prov som tas vid en gynekologisk cellprovskontroll kan inte ge svar på om man har livmodercancer.
Ibland blir det aktuellt med en skrapning efter undersökningen. Det sker ofta i lokalbedövning men kan också utföras i narkos och innebär att celler från livmoderns insida och livmoderhalsen skrapas ut med ett fint instrument.
Observera att det cellprov, cytologprov eller smear, som tas när kvinnor kallas till hälsoundersökning med gynekologisk cellprovskontroll inte kan ge svar på om man har livmodercancer.
Här får du råd inför läkarbesöken
Olika stadier av livmoderccancer
Många kvinnor kan ha livmodercancer i ett tidigt stadium – en liten ”tyst” tumör – kanske i åratal innan sjukdomen tar fart och ger symtom. Sjukdomen delas in i fyra stadier, beroende på hur mycket den har hunnit sprida sig.
Stadium I: tumören växer enbart i livmoderkroppen.
Stadium II: tumören har vuxit ned i livmoderhalsen.
Stadium III: tumören har spridit sig utanför livmodern till äggledare, äggstockar eller slida.
Stadium IV: tumören har spridit sig till urinblåsa, ändtarm eller utanför bäckenet som i till exempel lungor.
Livmodercancer kan sprida sig via blodet eller lymfkärlen till lymfkörtlar i bäckenet eller buken. Där kan metastaser bildas.
Hur behandlas livmodercancer?
Det finns flera olika behandlingar mot livmodercancer. Vilken behandling som väljs beror bland annat på i vilket stadium sjukdomen befinner sig och vilken typ av cancerceller som tumören består av.
Cancer behandlas i huvudsak på fyra olika sätt. Med operation, läkemedel, strålning och immunterapi. I den här filmen går vi igenom de olika metoderna.
Behandlingen innebär vanligtvis operation, ibland följt av cytostatika som också kan kombineras med strålbehandling. Hormonell behandling kan i vissa lägen vara av värde.