PET-kamera med CT och MR

En PET-kamera är en speciell apparat som används av läkare för att titta inuti kroppen på ett sätt som vanliga kameror inte kan. Den kan används för att få mer information om bland annat tumörers läge och hur effektiv en viss behandling är.

Fakta

  • PET-kameran använder en svag radioaktiv strålning.
  • PET-kameran kan kombineras med datortomografi (CT).
  • PET-kameran kan kombineras med magnetröntgen (MR).

PET-kameran använder en svag radioaktiv strålning för att skapa bilder av hur cellerna arbetar. 

För att skapa den här strålningen får den person som ska undersökas en medicin som kallas "tracer". Den fungerar sedan som en markör och hjälper till att visualisera olika områden i kroppen. Den ges vanligtvis med en injektion innan undersökningen.

Bilderna som tas med PET-kameran är värdefulla för att upptäcka och hålla koll på sjukdomar som cancer eftersom cancerceller tenderar att vara mer aktiva än friska celler och syns tydligt på bilderna.

PET-kameran kan till exempel användas för att upptäcka hjärntumörer eller metastaser på olika ställen i kroppen.

Det är vanligt att PET-kameran kombineras i samma apparat som antingen en datortomograf eller en magnetkamera.

PET-kamera och datortomografi (CT)

Ibland används en kombination av PET-kamera och datortomografi (CT-röntgen). Då används PET-kameran för att avbilda aktiviteten i cellerna medan CT-röntgen ger detaljerade bilder av kroppens olika vävnader och organ.

Datortomografi
Datortomografi används över stora delar av kroppen för att hitta tumörer.

Kombinationen PET/CT kan till exempel användas när man misstänker att någon har lungcancer. Läkaren kan då använda PET/CT för att se var tumören är och hur stor den är genom att titta på PET-bilderna som visar hur aktiva cancercellerna är.

De kan också kolla om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen genom att använda CT-bilderna för att se om det finns några metastaser eller tumörer som har spritt sig.

Sedan kan de hitta exakt var tumören är i lungan och hur nära den är andra organ för att kunna planera en bra behandling.

Genom att använda PET/CT på det här sättet får läkarna mer information om sjukdomen och hur den har spridit sig. Det hjälper dem att göra en korrekt diagnos och bestämma den bästa behandlingen.

Efter en behandling kan man använda en PET/CT för att se om det finns kvar några delar av tumören som är aktiva. Det hjälper till att avgöra om det bara är döda celler kvar från tumören eller om det fortfarande finns cancerceller kvar.

PET-kamera och magnetröntgen (MR)

Ibland används en kombination av PET-kamera och magnetröntgen (MR). PET-kameran kan visa aktiviteterna i cellerna medan MR-röntgen används för att skapa detaljerade bilder av kroppens mjukvävnader och organ med hjälp av magnetfält och radiovågor.

Magnetröntgen
Magnetröntgen ger tydliga bilder av kroppens mjukdelar och ämnesomsättning.

Kombinationen PET/MR är speciellt användbar för att titta på problem i mjukvävnader som hjärnan och musklerna.

Om någon till exempel har en misstänkt hjärntumör eller neurologiska problem, kan läkaren använda PET/MR för att få detaljerade bilder av hjärnan och se om det finns några avvikande områden som lyser upp på PET-bilderna.

Genom att kombinera PET och MR får läkarna både information om hur hjärnan fungerar och exakta detaljer om var problemet sitter. Det hjälper dem att göra en noggrann diagnos och planera rätt behandling.

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.