Årets cancerforskare

Utmärkelsen ”Årets cancerforskare” instiftades 2016 med syftet att lyfta fram cancerforskarnas kamp mot cancer i labbet, vid datorn eller i sjukvården. Det är Cancerfondens forskningsnämnd som utser ”Årets cancerforskare”.

Årets cancerforskare 2024

Maréne Landström står i forskningslabbet

Maréne Landström

I 30 år har forskaren Maréne Landström studerat hur tumörceller sprider sig i kroppen. Arbetet har burit frukt – snart kan ett läkemedel mot aggressiv prostatacancer vara verklighet.

Möt årets cancerforskare

Årets cancerforskare 2023-2016

2023 – Göran Jönsson

Göran Jönssons enastående forskning kring hudcancerformen malignt melanom leder till nya och mer individualiserade behandlingar.

Läs mer om Göran Jönssons forskning

2022 – Henrik Grönberg

Henrik Grönbergs världsledande forskning har bidragit till att prostatacancer kan upptäckas tidigt och att onödiga ingrepp kan undvikas. 

Läs mer om Henrik Grönbergs forskning

2021 – Anna Martling

Sverige är världsledande inom tarmcancerfältet, och det beror till stor del på Anna Martling och hennes forskargrupps enträgna arbete.

Läs om Anna Martlings forskning

2020 - Sophia Zackrisson

Sophia Zackrisson, professor vid Lunds universitet och röntgenöverläkare, tar hjälp av artificiell intelligens för att upptäcka bröstcancer så tidigt som möjligt.

Läs mer om Sophia Zackrissons forskning

2019 – Ruth Palmer

Ruth Palmer är professor i molekylär cellbiologi vid Sahlgrenska akademin och arbetar med att hitta nya behandlingsmetoder för lungcancer och för neuroblastom, en cancersjukdom i nervsystemet.

Läs om Ruth Palmers forskning

2018 – Fredrik Mertens

Fredrik Mertens, professor i klinisk genetik vid Lunds universitet, forskar om sarkom, tumörer i kroppens mjukdelar, ben eller brosk.

Läs om Fredrik Mertens forskning

2017 – Lena Claesson-Welsh

Lena Claesson-Welsh, professor i medicinsk biokemi vid Uppsala universitet, studerar hur blodkärl växer och fungerar vid cancer. Med den kunskapen kan det bli möjligt att hämma spridning av cancer i kroppen.

Läs om Lena Claesson-Welchs forskning

2016 – Thomas Helleday

Thomas Helleday, professor i kemisk biologi vid Karolinska Institutet, forskar om hur celler kan reparera de skador som uppstår på arvsmassan när cellerna delar sig. Kunskap som har lett fram till nya cancerläkemedel.

Läs om Thomas Helledays forskning

Stötta livsviktig cancerforskning


Ge en gåva nu

Ge företagsgåva

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.