Frågor & svar om kost & cancer

Vi på Cancerlinjen får in många frågor om kost och cancer. Här ser du frågorna och våra svar på dem.

Frågor & svar

Under behandlingen, vad för typ av mat är viktig att få i sig? Man är ju rätt illamående av medicinen.

Framför allt är det viktigt att äta det som man själv känner för att äta, att prioritera att få i sig energi. Det kan hjälpa att äta mindre måltider ofta. Om man besväras mycket av illamående är det viktigt att berätta det för sin läkare. 

Kan kosttillskott med antioxidanter öka återfallsrisken?

Höga doser av antioxidanter som vi får i oss via kosttillskott kan öka risken för cancer. Det finns inget som visar på att antioxidanter som du får i dig via till exempel frukt och bär påverkar cancerrisken.

Vi rekommenderar att äta en näringsrik och varierad kost istället för enskilda näringsämnen och kosttillskott.

Är soja cancerframkallande?

Vi får ofta frågor om soja och cancer. Soja innehåller fytoöstrogener som påminner om östrogen rent kemiskt.

Höga halter av östrogen i kroppen ger en ökad risk för bröstcancer. Fytoöstrogen är inte östrogen och soja innehåller inte östrogen. Den samlade forskningen idag visar att soja är säkert att äta. 

Varför tror ni gräsbetat rött kött ger cancer när det är den mat som vi ätit från vi var jägare?

Vi vet idag att rött kött/processat kött ökar risken för vissa former av cancer. Varför det är så är inte helt klarlagt men sannolikt beror det på en samverkan av faktorer.

Cancer har funnits så länge människan har funnits men flera av de levnadsvanor vi har i dag ökar risken för att utveckla cancer i högre utsträckning. 

Ska man undvika socker när man har cancer?

Alla celler i kroppen behöver socker för sin ämnesomsättning, även cancerceller. Om man utesluter socker eller andra kolhydrater i kosten hittar cancercellerna sin näring på annat sätt, till exempel genom att bryta ner muskler och fett.

Det går inte att "svälta" cancer genom att undvika socker. 

Varför ges inte rådet att minska på kolhydrater, eftersom det omvandlas till glukos i kroppen?

Det finns inga belägg för att kolhydrater i sig ökar risken för cancer. Om du äter mycket tomma kalorier som godis, skräpmat och sötad dryck kan det leda till övervikt och fetma som ökar risken för cancer.

Vi brukar ge rådet att dra ner på intaget av tomma kalorier.

Vad ska man undvika för mat och vilken mat ska man äta?

Undvik tomma kalorier som snacks, bakverk, godis och sötade drycker som kan leda till övervikt vilket ökar risken för cancer. Ät mindre rött kött och begränsa intaget av processat kött, alkohol och hårt stekt/bränd mat.

Ät mer grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, fibrer, baljväxter som ärtor och bönor, nötter och frön.

Finns det någon kost som bevisat är cancerframkallande?

Den enda livsmedelsgruppen som klassas som cancerframkallande, enligt WHO, är processat kött. Till processat kött räknas kött som behandlats genom att till exempel saltas, torkas eller rökas. Som skinka, korv och leverpastej.

Att äta processat kött ökar risken för att få cancer i liten grad i jämförelse med exempelvis rökning eller solning där risken är betydligt högre.

Hur är det med ris och cancer?

Ris innehåller varierande halter av arsenik. Äter man en varierad kost är risken liten för att få i sig för mycket arsenik.

Arsenik finns naturligt i berggrunden där riset växer och tas upp via jorden. Att som vuxen äta ris ett par gånger i veckan, som vi generellt gör i Sverige, innebär ingen risk för hälsan.

Är färgämnen i godis och läsk cancerframkallande?

Tillsatser i maten undersöks av Efsa, det europeiska livsmedelsverket, och godkänns av EU-kommissionen. Det gäller Sverige och hela EU.

För att en tillsats ska bli godkänd får den inte innebära risk för människors hälsa vid ett normalt dagligt intag, det gäller även färgämnen. 

Är sötningsmedel cancerframkallande?

De studier som finns inom området visar inga belägg för att sötningsmedel är cancerframkallande. Som ett exempel kan nämnas att det skulle krävas 2400 burkar lightläsk om dagen för att komma upp i hälsofarliga nivåer av aspartam. 

Ställ din fråga till Cancerlinjen

Ställ din fråga och skicka till cancerlinjen@cancerfonden.se så återkommer vi med svar så fort vi kan. Vi svarar vanligtvis mellan 10-16 vardagar.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.