Tips och råd i coronatider

Här finns information och tips om covid-19, coronaviruset och cancer. Vi månar om de cancerdrabbade som är extra utsatta. Det är nu viktigt att alla hjälps åt med att begränsa smittspridningen.

Enligt Folkhälsomyndigheten har vissa grupper en ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Flera studier visar att personer i hög ålder utgör den främsta riskgruppen. Personer i hög ålder med underliggande sjukdomar är överrepresenterade bland de svåra fallen.

Personer med nedsatt immunförsvar, till följd av exempelvis behandling mot cancer, kan också löpa risk för en allvarligare infektion om de insjuknar i covid-19. Vanliga och viktiga cancerbehandlingar som immunterapi och strålbehandling medför dock vanligtvis inte ett nedsatt immunförsvar.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, verkar personer diagnostiserade med cancer oftare utveckla allvarliga medicinska tillstånd än friska personer som drabbas av coronaviruset.

Se svar på vanliga frågor

Minska smittspridningen

Alla kan bidra till att skydda de mest utsatta. Det är viktigt att följa myndigheternas rekommendationer om hygien och social distansering.

Håll kontakt med andra med hjälp av telefon och/eller dator. Gå gärna ut i naturen där du kan motionera eller träffa andra vänner och bekanta om ni håller avstånd till varandra enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Illustration personer håller avstånd

Viktigt att tänka på att: 

  • Hålla avstånd till andra människor, både inomhus och utomhus.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, i minst 30 sekunder.  Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Avstå från att träffa personer som är sjuka.  
  • Stanna hemma om du själv är sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber.

Andra saker att tänka på är att:

  • Undvika att beröra ansiktet och om du måste göra det, tvätta händerna innan.
  • Undvik åka kollektivtrafik.
  • Undvika att röra föremål på offentliga platser, öppna till exempel dörrar med armbågen om möjligt.
  • Hosta eller nys i armvecket.

Många känner oro

Oron hos cancerpatienter och deras närstående är stor. Den nuvarande situationen innebär att vi alla upplever en förändring av vår vardag. 

Se gärna våra frågor och svar där det finns råd om vad du kan göra för att lugna oron. 

Tips på hur vi kan stötta varandra 

  • Håll kontakten med släkt, vänner och bekanta
  • Hör efter hur människor i din närhet mår.
  • Hjälp gärna till med att handla eller göra ärenden. 

Att veta hur andra har det

Att få höra hur andra upplever situationen kan leda till ökad förståelse. I ett inslag från P4 Dalarna berättar Emma Skoglund, som är drabbad av hjärntumör och bröstcancer, hur hon upplever sin situation just nu.

Lyssna på inslaget

Få individuella råd

I skuggan av coronaviruset pågår kampen mot cancer varje dag. Cancerfonden fortsätter att finansiera forskning som räddar liv och vi finns här för patienter och närstående.

Sedan mars 2020 har det varit en tuff och orolig tid för alla. Du är alltid välkommen att ringa vår Cancerlinje på 010-199 10 10 eller mejla om du har frågor, är orolig eller vill få allmänna råd. 

Om du har en pågående behandling mot cancer kan du kontakta din kontaktsjuksköterska för att få personliga råd.

Kvinna sitter framför dator
Fanny Pontán är en av sjuksköterskorna som svarar på dina frågor i Cancerlinjen. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.