HOPE och Nividas designar solhatt och solglasögon till förmån för Cancerfonden

I takt med att det blir varmare går svenskars Googlesökningar på hudcancer kraftigt upp, med en topp i maj och juni. För att uppmärksamma våra solvanor och vikten av att skydda sig från solen, designar nu modeföretagen HOPE och Nividas en solhatt respektive solglasögon där 10% av försäljningen går till Cancerfonden.

2-03

Solen och värmen är efterlängtad men nio av tio fall av den allvarliga hudcancern malignt melanom uppkommer till följd av solvanor. Trots att många vet att solens UV-strålar kan orsaka cancer är det för få som skyddar sig tillräckligt.

- Malignt melanom är den cancersjukdom som ökar mest i Sverige. Runt 4000 cancerbesked skulle kunna undvikas varje år om alla skyddade sig tillräckligt i solen. Extra viktigt är det att tänka på att bära skyddande kläder och undvika solen mitt på dagen, säger Karin Corbishley Leg. Sjuksköterska och sakkunnig onkologi på Cancerfonden.

Det är inte bara soltimmarna som nu ökar, det gör även svenskarnas sökningar på ”hudcancer” på Google. Antalet sökningar har fördubblats de senaste två åren och når en topp i maj och juni då solen är som starkast. Under dessa månader sker i snitt cirka 35 000 sökningar. För att belysa vikten av att skydda sig från solen har Cancerfonden tillsammans med HOPE och Nividas inlett ett samarbete och designat solhatt och solglasögon till förmån för Cancerfonden.

- Kanske kan ökningen av söket på hudcancer på Google tolkas som en ökad medvetenhet kring att skydda sig mot solen. Men oavsett behöver vi få fler att vistas i solen på ett säkert sätt och vi är väldigt glada över att både Nividas och HOPE ville vara med oss i det här samarbetet, säger Karin Corbishley.

Solhatten från HOPE är en svart bucket hat i 56 procent bomull och 44 procent linne, den är inspirerad av en klassisk fiskehatt med brett brätte, bredare skärm bak i nacken och knytband med silverdetalj och kostar 595kr. Nividas har tre solglasögon i olika modeller, New York, Kingston, Cartagena, gemensamt för dessa är färgen ”Forest Camo” och samtliga modeller kostar 1199kr. 

- Det var en självklarhet för oss på HOPE att med våra medel stötta Cancerfonden i deras viktiga arbete. Att få göra det tillsammans med Nividas gav det hela en guldkant, säger Emma Fällman, Marketing Director på HOPE. 

- Vi känner oss stolta att tillsammans med HOPE och Cancerfonden få använda våra kanaler till att uppmärksamma detta viktiga ämne och få svenska folket att sola säkert i sommar, säger Clas Nyqvist, Business Development Manager på Nividas.

Produkterna lanseras i butik och online 1 juni och 10% av varje såld produkt går till Cancerfonden. Samarbetet pågår under hela juni.

Fler kampanj- samt produktbilder hittar du här: https://share.mediaflow.com/se/?M9CCMNYYZF

Så skyddar du dig mot solen

  • Sök skugga mellan klockan 11 och 15. Undvik solen när den är som starkast. Stanna inomhus eller var i skuggan under dessa timmar. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus. 
  • Skydda huden med kläder. Var speciellt noga med att skydda barn mot solen med kläder. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd. 
  • Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad. 
  • Sola inte solarium. Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer.  

Så många Googlesök gjordes i juni (februari) 2021

  • Hudcancer: 34 103 sök (14 495)
  • Malignt melanom: 18 735 sök (11 636)

Om hudcancer
Huden är kroppens största organ och den har en rad uppgifter. Bland annat att skydda oss från solens UV-strålning. Det finns olika typer av celler i huden och beroende på i vilken celltyp cancern utvecklas, uppkommer olika former av hudcancer.  

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer, och är även den cancerformen man oftast menar då man pratar om hudcancer. Symtom är födelsemärken som förändras, blir oregelbundna i kanten, ändrar färg eller form, blöder eller kliar. Maligna melanom uppkommer oftast från ett förändrat födelsemärke och är vanligast på benen hos kvinnor och på bålen hos män.

Skivepitelcancer vanligare än malignt melanom men i regel inte lika allvarligt. Det förekommer oftast i ansiktet, på ytteröronen, handryggen eller på en kal hjässa. Symtomen är en rodnad eller röd fläck som kan övergå i en fjällande, skrovlig och till slut sårig knuta. 

Basalcellscancer finns i tre olika former. Vanligast är den nodulära basalcellscancern som ofta uppkommer i ansiktet, på halsen eller på en kal hjässa. Varje år drabbad mellan 35 000 och 40 000 personer. Det finns inga registrerade dödsfall. Medianåldern vid insjuknandet är 73 år. Symtomen är oftast en glansig knuta eller ett svårläkt sår.

Läs mer här:

Solens UV-strålning och risken för hudcancer | Cancerfonden

Hudcancer – symtom, orsak och behandling | Cancerfonden

Presskontakt

Latchin Johnson

076 814 74 92

[email protected]

Om Cancerfonden
Cancerfonden är en helt fristående, ideell insamlingsorganisation verksam inom forskningsfinansiering, opinionsbildning, samt informations- och kunskapsspridning. Cancerfonden är den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Varje år finansieras cirka 500 forskningsprojekt via Cancerfonden. Cancerfonden har inga statliga bidrag utan är helt beroende av testamenten och gåvor från privatpersoner och företag. Läs mer på cancerfonden.se 

#tillsammansmotcancer

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.