Ta bort födelsemärken & leverfläckar

Leverfläckar och födelsemärken är ofta helt ofarliga och behöver vanligtvis inte tas bort.

Se hur en hudundersökning går till och några av de vanligaste behandlingarna för att ta bort födelsemärken och andra hudförändringar.

Om du märker att en leverfläck börjar växa, ändra färg eller form, klia eller blöda ska den dock bedömas av en läkare. Det kan nämligen vara tecken på cancer.

Vänd dig då till din vårdcentral. Det finns även digitala alternativ för att få en leverfläck bedömd av läkare på vissa apotek.

De flesta leverfläckar och födelsemärken kan tas bort på en vårdcentral medan de lite större kan behöva tas bort på en specialistklinik dit din husläkare då skickar en remiss. 

Hitta vårdcentral på 1177.se

Ta bort leverfläckar och födelsemärken av kosmetiska skäl

Leverfläckar och födelsemärken som du endast vill ta bort av kosmetiska skäl tas inte bort inom sjukvården. Då får du söka till en privat klinik och stå för kostnaden själv.

Ta bort födelsemärken med operation

Vid större födelsemärken skär läkaren bort området runt hudförändringen.

Läkaren tar då bort en avlång, båtformad bit hud med födelsemärket i mitten, om det är ett runt märke.

Då blir det lättare att sy ihop sårkanterna utan att huden veckas.

Läkaren tvättar först huden med sprit och lägger sedan lokalbedövning kring området som ska opereras bort. Det kan svida och strama lite, men snart känner du ingen smärta alls i det bedövade området.

Stygnen kan tas bort efter 1-3 veckor

Stygnen täcks sedan med ett förband. Hur lång tid stygnen ska sitta kvar kan variera mellan 1–3 veckor beroende på var på kroppen ingreppet har gjorts.

Svar på analysen

Förändringen skickas till patologen för analys. Det tar ofta flera veckor innan man får svar på analysen.

Skydda ärret från solljus

Efteråt får du ett rött ärr som bleknar med tiden. För att det ska läka så fint som möjligt är det bra att skydda ärret från direkt solljus de första månaderna.

Försök sluta röka

Om du är rökare, försök att sluta röka innan operationen. Då läker såret snabbare.

Små födelsemärken stansas

Riktigt små födelsemärken kan stansas bort med en cirkelformad kniv. Då behöver man ofta inte sy ihop såret efter ingreppet.

Ta bort leverfläckar med laserbehandling

Många slags hudförändringar går att ta bort med hjälp av laser. Behandlingen är exakt och du återhämtar dig snabbt. Laser är ljus som koncentrerats till en enda våglängd.

Vid laserbehandling av huden används lasertekniken till att omvandla ljusenergi till värmeenergi. Värmen kan gå ner på olika djup i vävnaden beroende på vad som ska göras.

Lokalbedövning innan behandling

Innan behandlingen får du lokalbedövning och de flesta kan arbeta igen direkt efteråt. Huden blir röd efter ingreppet. Om behandlingen behöver gå ner lite djupare i vävnaden bildas en skorpa som lossnar efter någon vecka och huden börjar återgå till det normala.

Skydda huden mot sol

Under två månader efter laserbehandlingen är det viktigt att skydda huden med solskyddsfaktor 50+ för att det inte ska uppstå pigmentförändringar.

Det går också att bränna bort leverfläckar med hjälp av ström som leds genom ett instrument som ser ut som en penna eller en pincett.

Frysbehandling av hudförändingar

Vid frysbehandling eller cryoterapi som det också kallas fryser man bort hudförändringar med hjälp av flytande kväve. 

Det kan variera hur mycket man känner av behandlingen beroende på var på kroppen förändringen sitter. Det går att använda bedövningssalva innan behandlingen utförs.

Under behandlingen blir huden fryst och vitnar och efter uppstår en rodnad. Du kan känna av stickningar i huden och det är helt normalt.

Inom 3-5 dagar bildas en sårskorpa som brukar lossna efter 1-2 veckor. Beroende på omfattningen av frysningen kan en ny skorpa bildas och processen upprepas.

Försök att inte peta på skorpan även om det kan klia.

Undvik sol på såret

Under läkningen ska du undvika att få sol på såret. Du kan sätta över ett plåster som skydd. Inom 2-6 veckor är såret läkt.

Viss pigmentförändring kan uppstå efter behandlingen, särskilt om du har mörkare hud.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.