"Nu utrotar vi livmoderhalscancer!"

”Vi är nu så nära en verklighet där morgondagens vuxna kan prata om livmoderhalscancer som något som ’hände’ förr. Nu måste vi bara ta de sista viktiga stegen för att nå dit”, skriver Cancerfondens generalsekreterare.

Porträtt på Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström. Foto: Malin Bondeson.
"Vi står på randen till en historisk insats - att utrota en hel cancerform. Om vi alla gör vår del kommer vi kunna se resultat inom bara några få års tid. Foto: Malin Bondeson.

Varje år drabbas cirka 550 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. Så behöver det inte vara. Vi kan utrota det virus som ligger bakom livmoderhalscancer inom bara några få år. 

Läs gärna den meningen en gång till. För det är på många sätt en nästan svindlande tanke. Forskningens framsteg gör att vi idag vet att det är en virusinfektion med Humant papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer och vi har hittat ett vaccin som biter på viruset.

Idag erbjuds alla i årskurs fem och sex vaccinering och tack vare det kommer vi på sikt kunna stoppa virusets framfart helt – och därmed alla de cancersjukdomar som HPV orsakar.

Det är 14 000 döttrar, systrar, mammor och vänner som fått möjlighet att avsevärt minska risken för att drabbas av en förfärlig sjukdom.

Det är med stor stolthet jag skriver de orden. För det är ett resultat av ett långt och målinriktat arbete från flera engagerade aktörer, nationellt och internationellt, däribland Cancerfonden.

Genom forskning, kunskapshöjande insatser och politisk dialog har vi tillsammans banat vägen mot ett gemensamt mål.

I första skedet undersöks cellerna för att hitta HPV-virus. Om det finns HPV undersöks cellerna vidare för att se om det har lett till cellförändringar. Foto: Edis Potori

Tack vare dessa insatser är vi nu så nära en verklighet där morgondagens vuxna kan prata om livmoderhalscancer som något som ”hände förr”. Det är en oro för en sjukdom som vi kan lyfta från framtida generationers axlar. Det om något är väl värt att kallas framgång! 

Vaccin till fler ett måste

Men några sista bitar återstår; för att vi ska eliminera viruset så snabbt som möjligt driver Cancerfonden på för att fler ska få vaccinet, och en viktig målgrupp är de unga vuxna som inte fick det under sin skoltid.

En enig riksdag ställde sig 2021 bakom att Sverige borde anta ett nationellt mål att utrota livmoderhalscancer och i höstens budget öronmärktes medel för att genomföra projektet. Region Stockholm Gotland har gått i bräschen: där får nu kvinnor 23-26 år erbjudande om kostnadsfri vaccination. Det är fantastiskt! I dagsläget har cirka 14 000 kvinnor i Stockholm vaccinerats.

Det är 14 000 döttrar, systrar, mammor och vänner som fått möjlighet att avsevärt minska risken för att drabbas av en förfärlig sjukdom. En sjukdom som när den slår till, ofta gör det mitt i livet.

Ett brev i en brevlåda
Vanligtvis brukar det ta ungefär 4-8 veckor att få svar på cellprovet från att provtagningen är gjord. Du får svaret via brev. Foto: Edis Potori

 Jag ser så mycket fram emot att få ropa hem den segern

Allt fler regioner har tagit beslutet att följa Stockholms exempel – men, i skrivande stund, inte alla. Och ännu är ingen region utöver Stockholm faktiskt igång.

Jag har respekt för de insatser som krävs från regionernas sida för att genomföra detta, men jag har också fullt förtroende för att regionerna trots allt kommer besluta att vara med. För vi kan inte tillåta oss att tappa farten nu, när vi är så nära att sätta punkt för den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor 20-49 år.  

En historisk insats

När alla nödvändiga beslut är fattade och de formella strukturerna är på plats - då är det upp till alla er kvinnor som får chans till vaccination att ta den. Prata med era vänner och är du förälder –uppmuntra dina barn att vaccinera sig.

Vi står på randen till en historisk insats - att utrota en hel cancerform. Om vi alla gör vår del kommer vi kunna se resultat inom bara några få års tid. Och jag ser så mycket fram emot att få ropa hem den segern.

Fakta

Tre saker som krävs för att stoppa spridningen av HPV och minska dödligheten i livmoderhalscancer: 

  • Vaccinering
  • Screening
  • Snabb behandling genom tidig upptäckt.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.