Fatigue: Nio av tio med cancer drabbas

Fatigue är extrem trötthet som inte går att vila bort. Men kunskapen växer snabbt om hur drabbade kan få orken åter.

En kvinna ligger utslagen på en säng och döljer sitt ansikte med ena armen.
För vissa kommer den stora tröttheten redan under behandlingen, medan andra drabbas senare. Fatigue kan bidra till långtgående depression. Foto: Scandinav

Nittio procent av de människor som har eller har haft cancer drabbas någon gång av extrem trötthet och utmattning, fatigue. 

– För länge sedan sa vi inom vården att det är bra att helt och hållet vila när man går igenom cancerbehandling. Men det här är inte en trötthet som går att vila bort, säger Yvonne Wengström, professor vid Karolinska institutet.

I den omtalade OptiTrain-studien var hon med och visade att träning minskar fatigue. Orsakerna till fatigue är mångfacetterade och komplexa.

Kan leda till depression

Dels kan cancersjukdomen i sig själv påverka till exempel ämnesomsättning och immunförsvar vilket kan leda till viktnedgång, förlorad muskelmassa och nedsatt ork.

Oro liksom illamående kan orsaka aptitlöshet och/eller sömnsvårigheter som i sin tur skapar ytterligare oro och psykisk ohälsa.

Cancersjukdomens symtom och behandlingens biverkningar leder ofta till att patienterna periodvis rör sig mindre än i vanliga fall.

Forskaren Yvonne Wengström tränar med hantlar på gymmet
"I dag vet vi mer om hur vi kan lindra. Den bästa behandlingen för fatigue kan man faktiskt fixa själv och det är fysisk träning." säger forskaren Yvonne Wengström. Foto: Julia Mård

– De psykiska påfrestningar som sjukdomen för med sig bidrar naturligtvis också till fatigue. Att få en diagnos innebär att ens existentiella tillvaro ställs på sin spets och det innebär psykosocialt en stor belastning, säger Yvonne Wengström. 

För vissa kommer den stora tröttheten redan under behandlingen, medan andra drabbas senare. Fatigue kan bidra till långtgående depression.

Fysisk aktivitet bästa behandlingen

Trots att fatigue är ett så vanligt tillstånd upp­visar vården stora brister, både vad gäller att förbereda patienterna på vad det innebär, men också när det kommer till handfasta råd. Något som dock håller på att förändras.

– I dag vet vi mer om hur vi kan lindra. Dels finns förstås medicinsk behandling med antidepressiva läkemedel, men få är förtjusta i att ta dem. Den bästa behandlingen för fatigue kan man faktiskt fixa själv och det är fysisk träning.

Det går till och med att träna högintensivt under behandling.

Hon fortsätter:

– Det finns evidens för att starta redan i samband med att behandlingen mot sjukdomen sätts in. Om man inte har andra sjukdomar kan man till och med träna högintensivt under behandling. Kombinationen motion och styrka – med betoning på styrka – hjälper kroppen att hantera tröttheten.

Forskningen ger hopp

– Det stöd man kan få ser tyvärr olika ut beroende på var i landet man bor, men sjuksköterskor, läkare och fysioterapeuter kan skriva ut FaR (Fysisk aktivitet på recept) och det kan bland annat ge rabatterad tillgång till vissa gym.

Yvonne Wengström vill ge hopp till dem som drabbas av fatigue.

– I våra studier ser vi att det generellt tar drygt ett år innan man kommer tillbaka till den nivå av ork man befann sig på innan sjukdomen, och i vissa fall längre för dem som inte varit fysiskt aktiva tidigare. Men de allra flesta upplever ändå att de hittar tillbaka till sin tidigare nivå. 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.