Petter Brodin berättar

Petter Brodin är barnläkare och docent i immunologi vid Karolinska Institutet. Under coronapandemin har han och hans team lärt sig mycket om immunförsvaret. Här berättar han som sin forskning. Texterna är ursprungligen publicerade på vår Instagram.

Petter Brodin håller i ett provrör
"Att göra stora framsteg inom forskningen kan ta lång tid och tålamod behövs från hela forskningsteamet."

22 juni 2020

Jag heter Petter Brodin, 38-årig barnläkare och docent i immunologi på Karolinska institutet. Under de kommande dagarna berättar jag mer om hur coronapandemin har påverkat både mig personligen och forskarvärlden i stort. Hoppas du vill följa mig.

Forskaryrket kräver mod, envishet och självsäkerhet! Det gäller att våga driva en tanke hela vägen – även om det bara är du som tror på den.

Att göra stora framsteg inom forskningen kan ta lång tid och tålamod behövs från hela forskningsteamet. Tillslut upptäcker vi något nytt som gör enorm skillnad.

Studerar immunsystemet

Min forskning handlar om att studera människans immunsystem och hur vi kan använda immunsystemet för att bekämpa cancer.

Att utnyttja kroppens immunförsvar mot cancerceller är ett område där utvecklingen gått framåt med stormsteg på senare år. Men det är först nu som forskningen inom immunterapi verkligen har fått genomslagskraft.

I vårt arbete under coronapandemin har vi lärt oss enormt mycket mer om immunförsvaret, vilket ger oss möjlighet att testa helt nya behandlingar mot cancer. Vi står just nu på tröskeln till ett stort genombrott inom cancerforskningen.

Och det är med stöd från Cancerfonden och dig som givare som min forskning möjliggörs. Stort tack!


23 juni 2020

Petter Brodin med sin familj
"Ofta är det när jag gör något helt annat, som att spela fotboll med barnen eller resa med min fru, som idéerna faller på plats."

Familjen gör mig till en bättre forskare. Jag älskar verkligen mitt jobb, men behöver en paus ibland för att få nya perspektiv. Ofta är det när jag gör något helt annat, som att spela fotboll med barnen eller resa med min fru, som idéerna faller på plats.

För mig är det helt fantastiskt att få umgås med barnen och deras kompisar. Mina två söner är tokiga i fotboll. Att se dem ge allt de har varje match – det engagemanget och vinnarinstinkten kan jag verkligen relatera till. Vilken glädje!

Men som barnläkare är även sorg en del av min vardag. Jag har varit med om när en cancersjuk fjortonåring säger till sina föräldrar: ”Jag orkar inte mer, jag vill inte leva längre”.

Det är ju varje förälders värsta mardröm – och det känns verkligen i hjärtat. Men för de allra flesta barnen går det bra och det är en underbar känsla att kunna hjälpa någon på ett avgörande sätt.


24 juni 2020

Petter Brodin tittar i ett mikroskop
Jag blev svensk samordnare för ett globalt forskarnätverk under coronapandemin. 

Jag glömmer aldrig telefonsamtalet som förändrade allt. När coronapandemin bröt ut fick jag frågan om att bli svensk samordnare för ett stort globalt forskarnätverk. Och för mig var det en självklarhet att tacka ja.

Jag kände att jag hade ett ansvar att bidra på alla sätt jag kan. Samtidigt förstod jag också att det var en enorm chans för mig som forskare att få spetsa mina kunskaper kring immunterapi.

Plötsligt hamnade min forskning i fokus och jag intervjuades i allt från tidningar och poddar till tv-soffan hos Malou.

Ett starkt globalt nätverk

I dag har vi startat nätverk med kollegor från hela världen där vi pratar med varandra regelbundet. Vi har lagt prestigen åt sidan och arbetar äntligen åt samma håll, istället för att konkurrera. Det finns en enorm kraft i det. 


25 juni 2020

Petter Brodin i labbet
"Den senaste tidens utmaningar har lärt oss vilken potential det finns i att arbeta tillsammans."

Inom forskarvärlden är vi inte förvånade över coronapandemins enorma framfart. I akademiska kretsar har man länge vetat att just den här typen av virus kan spridas globalt.

Det är en hemsk pandemi som kommer att förändra vår sjukvård för alltid. Men jag tror att många av förändringarna kommer att vara positiva.

Stor potential att arbeta åt ett och samma håll

Den senaste tidens utmaningar har lärt oss vilken potential det finns i att arbeta tillsammans, åt ett och samma håll. Det hoppas jag lever vidare. Genom att studera coronaviruset har vi lärt oss mycket mer om immunförsvaret.

Nu kan vi prova behandlingar mot cancer som vi inte ens hade tänkt på förut. Dessutom står vi bättre rustade nästa gång vi drabbas. En pandemi kommer att hända igen. Då kommer vi ha stor nytta av den kunskap vi samlat på oss under coronapandemin.

Tack för att du har följt mig och mitt arbete och för att du gör livsviktig cancerforskning möjlig. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.